Friday, February 7, 2020

Savarine reteta de cofetarie

Ingrediente

  • Compozitie pentru 10 savarine
  • aluat:
  • - 250g faina
  • - 7g drojdie uscata
  • - 30 g zahar
  • - 125ml lapte cald
  • - 2 oua
  • - 45 ml ulei(unt nesarat topit)
  • siropul:
  • - 1L apa
  • - 500g zahar
  • - 30ml esenta rom(extract de rom)
  • - coaja de lamaie si portocala
  • jeleu:
  • - 1 plic jeleu rosu de la Dr. Oetker(eu am folosit gem de cirese
  • capsuni sau zmeura)
  • - 400g frisca batuta nu foarte tare.

Mod de preparare

Intr-un castron se amesteca faina si drojdia. Se adauga zaharul, laptele cald si ouale si se amesteca(se poate amesteca cu mixerul cu paletele pentru aluat, cu ligura de lemn sau melamina sau cu mana) pana la omogenizare. Se adauga uleiul si se mai amesteca putin pana la omogenzarea completa.

Se aseaza formele intr-o tava se ung cu ulei, apoi se umplu cu 1 lingura si jumatate din aluat si o lasam la dospit intr-un loc cald(ferit de curent) aproximativ 30 minute.

In acest timp cuptorul se incinge si se coc foc mediu pe randul din mijloc 30 - 40 minute( daca vi se par ca sunt prea inchise la culoare puteti da apoi usor coaja prin razuitoare, va avea un aspect mai pufos, mie asa imi plac).

Se lasa la racit in forme(eu le-am lasat pana a doua zi dimineata, deoarece le-am gacut seara).

Siropul se face fierband apa cu zaharul si coaja de lamaie si portocala, iar esenta se pune dupa ce se raceste. Savarinele scoase din forma se aseaza intr-un vas mai adanc, se toarna siropul peste ele si se lasa aproximativ 2ore intorcandu-se pe ambele parti(daca va plac mai puti insiropate le lasati doar 30minute si le mai puneti 2 linguri sirop in interior dupa ce ati taiat capacul), se pune in frigider.

Fiecare savarina se unge pe capac cu jeleu sau gem, apoi se orneaza cu frisca cu ajutorul unui pos.

Dupa ce le-ati lasat in frigider aproximativ 2ore le puteti servi.

Savuroasa, dulce si pufoasa!

No comments:

Post a Comment